geert balvers fotograaf

What you see is what you get

Ik verlang naar de tijd dat door dat ene moment, het indrukken van de knop, het beeld wordt vast gelegd. Wordt bevroren in de tijd, niets meer aan te doen. ‘What you see is what you get.’ Geen nieuwe kans op een technisch betere foto, geen mogelijkheid tot aanpassing en manipulering. Het beeld is het beeld. Ik moet langer nadenken over wat ik zie, wat ik wil vertellen, wat ik jou wil laten zien. Zoeken, twijfelen, overwegen, richten …… schieten!

Polaroid non-perfectie

Al enige tijd inspireert mij het maken van foto’s via het ouderwetse medium Polaroid. Door het non-digitale, de niet technisch perfecte manier en die ene kans die ik heb voor die goede foto, dwing ik mezelf tot het vertragen van mijn handelingen. Om die ene foto te maken, die mij zal boeien, die de toeschouwer zal boeien. Ik ben op zoek naar het inzetten van deze techniek en het resultaat er van. Niet honderden foto’s op een harde schijf waar niemand meer naar omkijkt. Maar één inspirerende foto aan de muur, die mij een verhaal wil vertellen.

Verhalen vertellen

Een goede foto is een foto die iets wil vertellen. Waarin een verhaal schuilt of een onderdeel vormt van een verhaal. De toeschouwer probeert het verhaal te reconstrueren, te begrijpen. De foto moet boeien, inspireren. Er worden vragen gesteld, naar antwoorden gezocht. De fotograaf dient zich te verdiepen in het verhaal alvorens hij het beeld maakt. Hij wil de omgeving in zich opnemen, wil verbanden ontdekken, zal moeten beslissen welk deel hij wil gaan vertellen. Zal zich ook moeten inleven of hij, door dit beeld, het verhaal kan overbrengen naar de toeschouwer. Dat is moeilijk. Maar als dat lukt, wordt de foto een goede foto.

tel 06-5432 8333 info@gbalversfotograaf.nl maastricht